Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) 

Kolejne kruche ciasto z owocami, ale w nieco innej formie. Pianka budyniowa nadaje temu ciastu niesamowity smak. Zapraszam do wypróbowania.

Będzie potrzebna większa tortownica bądź blaszka w rozmiarze 20×30 cm. U mnie tortownica z sylikonowym odpinanym bokiem.

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szklanki mąki pszennej
*250 g masła
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4-5 łyżki cukru pudru ( jeżeli wolicie słodsze, to dodać więcej)
*5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blaszka jest silikonowa, można pominać ten punkt. Na spód rozłożyć ciasto ok.60%- resztę zostawić w lodówce, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
*5 białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*16 g domowego cukru wanilinowego
*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
*około 500g-1000 g śliwek w zależności od blaszki (jeżeli kwaśne posypać cukrem)
*ewentualnie cukier puder do oprószenia

Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Zacząć ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek dodawać łyżka po łyżce drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę budyniową. Wyrównać i układać śliwki (wnętrzem ku górze). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić.

Smacznego:)

,,,,,
5 comments on “Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową
  1. Hmm…mało jasne jest dla mnie: cyt:
    Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).
    …zamrozić? przez ile czasu?jak zamrozone rozłozyc na blaszce?..:)

    • Dzielimy ciasto na dwie części, jedną jako spód drugą na wierzch. Chłodzimy je, to jest bardzo ważne gdy chodzi o ciasto kruche. Można to zrobić dzień wcześniej. Nie rozkładamy zamrożonego, chwilę wcześniej wyciągamy żeby zmiękło, i je gnieciemy rękoma. Chodzi o to, aby nie było za długo bo kruche ciasto nie lubi wysokiej temperatury, wtedy masło się będzie topić. Mam nadzieje że Pani pomogłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>