Faworki (chrusty)

 

Składniki:

  • 450-500 g mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 1/2 kieliszka wódki
  • 250-300 ml śmietany kwaśnej
  •  1 jajko i 4 żółtka
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:

Połączyć przesianą mąkę,jajko i żółtka, szczyptę soli, ocet i śmietanę. Dobrze wyrobić i zagnieść ciasto do otrzymania gładkiej kuli ciasta ( można dodać mąki lub śmietany- aby otrzymać odpowiednią konsystencję). Odłożyć  na 30 minut  (w temperaturze pokojowej) przykryte lnianym ręczniczkiem.

Po tym czasie ciasto przekroić na kilka części ok. 5. Każdą część ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko.

Z ciasta wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu (głęboka patelnia) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>