Indyk z suszonymi pomidorami i kaszą pęczak

 

Pomysł na obiad załapałam u Ewci Ch. :) Mam nadzieje, że jest zdrowy i mało kaloryczny (ale to pozostawiam już dietetykom).

Tak więc indyk, polecany jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.Zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną; potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych; magnez, wspomagające dotlenienie komórek; żelazo oraz cynk, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku. Mięso indycze zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12. Dietetycy zalecają je do spożycia przez małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące, rekonwalescentów, osoby starsze, osoby odchudzające się oraz każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia. Co więcej, mięso drobiowe – zwłaszcza jasne mięso z piersi – szczególnie polecane jest osobom odchudzającym się. Białko obecne w mięsie drobiowym jest białkiem pełnowartościowym. Co więcej, obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, pieczenie) mięsa indyczego nie powoduje obniżenia wartości odżywczej obecnego w nim białka. Mięso indyka – zwłaszcza jasne mięso z piersi – jest bardzo chude, zawiera mniej tłuszczu niż inne gatunki mięsa. Jeśli uprawiasz sport, koniecznym składnikiem Twojej diety powinno być pełnowartościowe białko pochodzące z chudego mięsa drobiowego. To ono przyczynia się do rozbudowy masy mięśniowej oraz odnowy komórek organizmu. Mięso drobiowe zalecane jest przy zwiększonym wysiłku fizycznym nie tylko profesjonalnym sportowcom, ale także amatorom uprawiającym jakąś aktywność. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywanie na dobę 2–3 g białka na kilogram masy ciała (klik).

Kasza pęczak zawiera dużo błonnika oraz posiada wiele wartości odżywczych (klik).

Składniki:

  • 100 g piersi z indyka (u mnie sznycel)
  • 3 pomidorki suszone
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 75 g kaszy pęczak -ugotowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • Sól, morska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sałata rzymska z oliwą z oliwek i czosnkiem

  • 5-6 liści kolorowej sałaty rzymskiej (lub każdej innej)
  • ½ ząbka czosnku (2,5g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • Odrobina soku z cytryny
  • kukurydza

 Przygotowanie:

Pęczak  gotować wg przepisu na opakowaniu.

Indyka pokroić w paseczki i przyprawić. Pomidory suszone odsączyć z oliwy i także pokroić w paseczki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Usmażyć na oliwie z oliwek indyka, dodać suszone pomidory i natką pietruszki.

Podawać z sałatą doprawioną czosnkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i kukurydzą.

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>