Dietetyczne babeczki cynamonowe


Cynamon-usprawnia działanie insuliny, zapobiegając przy tym magazynowaniu cukrów jako tłuszczu. Jednocześnie wpływa na obniżenie apetytu, oraz na ogólna odporność organizmu (klik).

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  •  2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej
  • białko z 1 jajka
  • 100 g cukru brązowego/ksylitol/ stewia
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 70 ml zimnej kawy
  • 15 kostek czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • cukier puder i kakao (do posypania)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować papilotki ok.15 sztuk.

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.

W drugiej misce wymieszać składniki mokre: białko wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem i kawą.

Połączyć składniki mokre z suchymi, mieszać do połączenia się składników.

Papilotki napełniać ciastem do 1/2 i położyć kostkę czekolady. Przykryć resztą ciasta do 3/4 ich wysokości. Muffiny piec 20-25 minut (u mnie termoobieg -20 minut). Zostawić jeszcze przez 5 minut muffinki w foremkach, póżniej wyciągnąć i posypać cukrem pudrem i kakao.

Smacznego:)!

Przepis pochodzi z książki Muffiny Małe, ale za to przepyszne- z moimi modyfikacjami:) Według książki, jedna babeczka ma tylko 221 kcal ( 4 g białka, 3 g tłuszczu, 31 g węglowodanów) a z moimi zmianami może być jeszcze bardziej odchudzona:)

 

 

 

,,
10 comments on “Dietetyczne babeczki cynamonowe
  1. Cynamon, uwielbiam tę przyprawę. Nawet dodaję go do herbaty z miodem, cytryną i wanilią.
    A co do babeczek, to wyglądają pysznie. Sama bym teraz taką zjadła. W weekend spróbuję zrobić, coś na słodko będzie :)

  2. Mąkę pszenną i cukier puder jakby wymienić na pełnoziarnistą i stewię (ewentualnie cukier brązowy, który ma niższy Ig) to można je nazwać dietetycznymi ;)

    Zapraszam do siebie po dietetyczne zdrowe przepisy ;)

    • Mąka pełnoziarnista też jest użyta w przepisie, jeśli ktoś woli może jeszcze zmienić stosunek mąki pszennej do pełnoziarnistej. Cukier puder jest jedynie do przyozdobienia, a w przepisie jest zastosowany cukier brązowy oczywiście można zastąpić go stewią jednak jak już ja preferuje ksylitol, w podobnej cenie a lepszy smak nie nadaje goryczy potrawom. Normalnie babeczki mają ok. 400-500 kcal te wg źródła mają ok. 200 a z moimi modyfikacjami pewnie jeszcze mniej :-) Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>