Gofry – z piekarnika – lekkie i chrupkie

W końcu, zakupiłam sobie formę na gofry. Na gofrownicę nie mam miejsca, a silikonowe formy zajmują go bardzo mało. Swoje formy zakupiłam w Lidlu za ok. 15 zł, więc i cena była niższa od gofrownicy. Na pierwszy rzut zrobiłam proste, zwykłe gofry z przepisu Bajaderki (klik). Wyszły pyszne, lekkie i mega chrupiące. Idealne nawet na śniadanie bo robi się je w 20 minut. Naprawdę polecam :)

Składniki na 9-10 gofrów:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Wszystkie składniki -oprócz białek , zmiksować mikserem, do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno mikserem. Dodać pomału do masy, wymieszać łyżką.
Wlać do formy na gofry.
Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez ok. 18 minut.
Idealne z cukrem pudrem, czekoladą, kremami i owocami. Smacznego :))
,,
4 comments on “Gofry – z piekarnika – lekkie i chrupkie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>