Babka piaskowa z nutką cytrynową

Moje pierwsza w życiu Babka wielkanocna (z poprzedniej Wielkanocy). Wybaczcie za jakość zdjęcia, ale wtedy jeszcze nie planowałam zakładać bloga :)

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • cukier waniliowy (domowej roboty)
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puch (najlepiej za pomocą melaksera). Ucierając dodać żółtka. Do puszystej masy przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny, dalej ucierając.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z resztą masy.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.

Piec w temperaturze 160 stopni C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka.

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>