Pieczeń rzymska nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią

 

Idealna na niedzielny bądź świąteczny obiad. Na także na co dzień,na kanapki bądź podsmażana na patelni z sosem pieczeniowym.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • Przyprawy:pieprz, sól, majeranek, 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • pół opakowania fety
  • 2 jajka surowe
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namaczania bułki
  • 2 ząbki czosnku

 Przygotowanie :

  1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażyć. Dodać chilli w płatkach i wymieszać.
  2. Mięso dodać do miseczki. Wbić jajka, doprawić do smaku. Dodać bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą. Na koniec dodać cebulę z papryczką chilli. Wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem. Przełożyć część masy na dno, położyć pokrojoną w plastry fetę i na nie pokrojone w kostkę suszone pomidory  i przykryć resztą mięsa. Górę posypać pieprzem kolorowym i majerankiem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
,,,
One comment on “Pieczeń rzymska nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>