Chlebek Naan z curry z ciecierzycą,mięsem mielonym i kaszą jaglaną

Wczoraj robiłam papryki nadziewane mięsem mielonym z kaszą jaglaną, pozostało mi mięso i wpadłam na pomysł podrasowania go przyprawami azjatyckimi i dodania ciecierzycy. Do tego przygotowałam chlebek Naan jako dodatek do mięsa (przepis znalazłam tu i tu).

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • mięso mielone ok. 200 g
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół puszki ciecierzycy
  • curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki
  • natka pietruszki świeża

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru.  Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki.

Na chlebek Naan:

  • 300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej
  • 15 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g ciepłego mleka

Przygotowanie:

Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z  solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać  do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli zrobimy grubsze do będą się dłużej piec i będą dużo większych rozmiarów. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu.

Do nagrzanego piekarnika – włożyć po 2 placki na gorącą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.

,,,,,,,
10 comments on “Chlebek Naan z curry z ciecierzycą,mięsem mielonym i kaszą jaglaną
  1. Witam , zrobiłam dzisiaj , nie miałam pasty curry więc kupiłam przecier pomidorowy i dałam przyprawy imbir i curry . Ogólnie potrawa wyszła bardzo smaczna zarówno dla mnie jak i dla dzieci , więc mogę polecać , pozdrawiam Urszula

  2. No niestety ja coś musiałam schrzanić od samego początku, bo potrzebowałam baaaaaardzo dużo mąki, aby ciastko się zbiło w wybieralną z misy kulę. Wyrosło ponad miarę pięknie. Jak upiekłam chlebki to były bardzo twarde choć jeszcze nie przypieczone jak na zdjęciu – ale to pewnie dlatego, ze mąki było tak dużo. W smaku wyszły ok – zastanawiam się, co mogło pójść przy tych proporcjach nie tak?
    Ale dziękuję za przepis, będę próbować dalej ;)

    • Bardzo często wiele zależy od rodzaju i typu mąki i ilości wody jaką wchłania. Proszę ponownie spróbować. Ja użyłam mąki luksusowej z Lubelli a tortową chyba też z tej samej firmy. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam

    • Jak widać jednak nie jest to taki fushion jak to nazwałeś… Przejrzyj sobie przepisy na ten chlebek na internecie oraz te którymi się sugerowałam (i do których są odnośniki w tekście). We wszystkich jakie znalazłam na różnych blogach jest proszek do pieczenia. Niestety nie byłam w Indiach i nie posiadam oryginalnego przepisu, tak więc byłam zmuszona do wykorzystania tych znalezionych w internecie. Zanim zaczniemy krytykować dowiedzmy się samemu ” co z czym się je”. Pozdrawiam cieplutko Adi :)

  3. Wydaje mi się ,że przy tej ilości mleka , jogurtu i mąki nie ma możliwości żeby się ciasto nie kleiło. Trzeba prawie 0,5 kg maki żeby było ok. Nie wiem jak Tobie to wychodzi . Co do reszty fajny przepis

  4. Ja jednak będę upierał się przy tym że należy policzyć około 70 gram maki więcej ( chyba że to jest ta podsypka właśnie :-) bez względu na rodzaj mąki , poza tym jeżeli jeszcze mogę sie przyczepić to błąd ( zapewne przejęzyczenia) piszesz najpierw o soczewicy a przepis jest o ciecierzycy ale to szczegół. („podrasowania go przyprawami azjatyckimi i dodania soczewicy”) Sam chlebek z tego przepisu jest lepszy niż inne przepisy ,a do środka można dać cuda wianki np. sałatę lodową kurczaka pomidora i będzie twister. Pozdrawiam
    czepiający się :-)

    • Wypróbowałeś? Z chęcią ponownie zrobię chlebki i dam znać jak wyszły :). A to z soczewicą to czyste przejęzyczenie. Zwykle piszę bardzo późno przepisy i niestety zdarzają mi się błędy- dzięki za wychwycenie. Przyjmuję Twoją opinię ;) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>