Babeczki Butterscotch -prawie jak Werthers Original

Pomysł na babeczki zrodził się, gdy otrzymałam prezent z Anglii w postaci różnych dodatków do pieczenia a wśród nich kropelki o smaku Butterscotch. Nie wiedziałam zbytnio jaki to smak, a szukając na internecie natrafiłam na ten przepis. Sos ten smakuje naprawdę jak cukierki Werthers Original i mogłabym jeść go nawet samego ;) Jest to połączenie masła, brązowego cukru i wanilli. Pychotka ;))

 

Składniki na 21 babeczek:

  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru (użyłam jasnego),
  • 230g zimnego masła,
  • 160ml mleka (w temp. pokojowej),
  • 3 jajka (w temp. pokojowej),
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli

składniki na syrop rumowy:

  • 30g (2 łyżki) ciemnego brązowego cukru (użyłam jasnego),
  • 30 ml (2 łyżki) wody,
  • 1 łyżeczka rumu

składniki na nadzienie Butterscotch:

  • 60g masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 180ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli

składniki na krem:

  •  1 opakowanie Śmietan-fixu
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru

do dekoracji:

  • kropelki Butterscotch

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy syrop rumowy:  W rondelku rozgrzewamy cukier i wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia i wmieszać rum. Odstawić i schłodzić.

Przygotować nadzienie Butterscotch: W drugim rondelku należy stopić masło, dodać cukru brązowego i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dolać śmietanki kremówki i wymieszać. Poczekać aż zacznie bulgotać i od tego czasu trzymać na ogniu jeszcze 5 minut nie mieszając mieszaniny! Odstawić i dodać ekstrakt waniliowy i sól. Pozostawić do zgęstnienia ok. 30 minut- 60 minut.

Przygotować babeczki: W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Mieszając mikserem (robotem kuchennym), dodajemy pokrojone w kostkę masło, po jednej kostce co kilka sekund, miksując na małych obrotach do momentu utworzenia się „kruszonki”. W tym momencie dolewamy mleko i sok z cytryny i  na średnich obrotach miksujemy jeszcze 2-4 minuty. Na mniejszych obrotach miksujemy, dodając po jednym jajku co kilka sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Po wymieszaniu się mieszaniny, miksować na szybkich obrotach ok. 1 minuty. Przekładamy zawartość miski do papilotek ok. 1 łyżki kopiastej na babeczkę (można do pełna papilotki). Babeczki rosną a następnie opadają. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 15 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć babeczki na kratkę do ostudzenia, i od razu smarujemy przy pomocy pędzelka babeczki syropem rumowym.

W tym czasie przygotować krem: W misce ubić na sztywno kremówkę. Przed końcem dodać opakowanie Śmietan-fixu i cukier puder.

W ostudzonych babeczkach! robić otworki najlepiej przy pomocy łyżeczki i wypełniać je gęstym sosem Butterscotch. Przy pomocy szprycy, pokrywamy babeczki kremem i ozdabiamy resztą sosu Butterscotch i kropelkami.

Smacznego :))

 

 

Przechowywać w lodówce, gdzie krem i sos Butterscotch będą stężałe.

,
3 comments on “Babeczki Butterscotch -prawie jak Werthers Original

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>