Czekoladowe babeczki z czereśniami i kremem

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego
  • 100 g czekolady gorzkiej (mlecznej)
  • 140 g cukru brązowego trzcinowego
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 300 ml śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 80 ml oleju roślinnego
  • miseczka czereśni (wypestkowanych)

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 190 stopni C na termoobieg.
  2. Rozpuścić czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i ostudzić.
  3. Wymieszać w misce przesianą mąkę, proszek, sodę i kakao. Dodać cukier.
  4. Rozbełtać jajko z śmietanką i oleju.
  5. Połączyć składniki mokre z suchymi, mieszając tylko do połączenia składników.
  6. Dodać czereśnie i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
  7. Papilotki na babeczki, bądź nasmarowaną formę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
  8. Piec ok. 20-25 minut, sprawdzając gotowość babeczek za pomocą „suchego patyczka”.

 Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • barwnik czerwony
  • sok malinowy 1 łyżeczka
  • cukier puder
  • czereśnie

Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodawać łyżkami mascarpone. Dolać barwnik, sok malinowy i cukier puder (do smaku). Wymieszać do połączenia. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.

 

Źródło przepisu (jego proporcje) pochodzi z książki „Moje wypieki i desery”.

,,,,
6 comments on “Czekoladowe babeczki z czereśniami i kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>