Zupa z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 małe pory
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 700 ml bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotować bulion warzywny z włoszczyzny: marchewki, pietruszki, pora i selera. Odcedzić.
  2. W rondlu podgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w kosteczkę cukinię, pora pokrojonego w pół plastry oraz posiekany czosnek. Smażyć ok. 5 minut.
  3. Dolać bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzycę, liść laurowy i przecier pomidorowy.
  4. Doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut.
  5. Wyciągnąć liść laurowy, przyprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Za przepis dziękuję Magdzie ;)

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>