Makaron z sosem cytrynowo-bazyliowym Jamie’go Olivera

Brak pomysłu na obiad- oglądam 30 minut Jamiego Olivera i pomysł już mam. Makaron jest bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny o lekkiej nucie cytryny i bazylii. Pychotka ;)

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 125 g parmezanu startego+ do posypania potrawy
  • 2 żółtka
  • sok i otarta z cytryny skórka (1 duża bądź 2 małe)
  • pęczek bazylii
  • 500 g makaronu Tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. W salaterce (najlepiej metalowej bądź żaroodpornej) wymieszać żółtka z ok. 4-6 łyżek oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Zetrzeć parmezan na bardzo drobno w rozdrabniaczu i wymieszać z żółtkami. Dodać sok z cytryny i skórkę, spróbować i jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę. Sos powinien być lekko za kwaśny.
  3. Połowę pęczka bazylii posiekać, drugą rozdrobnić w moździerzu. Obie części dorzucić do miski z sosem, wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, pozostawić 2-3 łyżki wody po gotowaniu. Podczas gotowania makaronu, ustawić miskę z składnikami sosu na garnku z gotującym się makaronem i wymieszać. Sos ulegnie rozpuszczeniu i połączeniu.
  6. Do sosu dodać odcedzony makaron, wraz z wodą i wymieszać w salaterce z sosem.
  7. Podawać posypane parmezanem i bazylią.

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>