Sernik pomarańczowy z polewą

Kolejny serniczek, tym razem pomarańczowy. Do jego zrobienia użyłam orange curdu – który robiłam nie dawno. Sernik dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest delikatny, nie pęka i wychodzi prosty jak stół. Jest mięciutki i puszysty, na pewno zrobię go ponownie w innym smaku :)

Składniki na spód:

  • 170 g ciastek owsianych Łakotki San
  • 60 g masła

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka rozdrobnić przy pomocy melaksera.
  2. Połączyć z roztopionym masłem.
  3. Do formy o średnicy 22 cm., wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciastka, wklepać i schować do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie, tortownicę obłożyć folią aluminiową od dołu.

Składniki na ciasto:

  • 500 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jajka
  • pół puszki mleka skondensowanego
  • skórka i sok z pomarańczy
  • cukier puder  do smaku

Przygotowanie ciasta:

  1. Zmiksować twaróg, mascarpone, cukier puder.
  2. Dodać budyń, mąkę i pastę waniliową, zmiksować.
  3. Połączyć z mlekiem skondensowanym, skórką i sokiem pomarańczowym.
  4. Pojedynczo dodawać jajka, wymieszać ale nie za długo żeby nie napowietrzyć zbytnio masy.
  5. Przelać do tortownicy z schłodzonym spodem.Tortownicę włożyć do drugiej formy i wlać wodę do połowy wysokości formy.
  6. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C, włożyć ciasto i zmniejszyć od razu temperaturę do 150 stopni C (góra-dół) i piec ok. 1 h 15 min- 1 h-30 min.

Składniki na polewę:

  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 125 g orange curdu (klik)

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku rozgrzać kremówkę dodać orange curd i wymieszać. Zagotować.
  2. Trzymać w lodówce do zgęstnienia polewy.
  3. Ostudzony sernik polać polewą, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

,,,,,,
24 comments on “Sernik pomarańczowy z polewą
  1. Wygląda obłędnie :) Bardzo proszę napisz jakiego twarogu używasz? Czy może być samodzielnie zmielony ser czy ten którego używasz z wiaderka ma już jakieś dodatki tzn. nie jest samym serem? I jeśli możesz to podaj jakiej pojemności jest mleko skondensowane którego używasz? Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)

    • Używam różnych serów od tych tańszych z biedronki np. ten z wanilia lub lidla po te z Presidenta. Tutaj używałam sera z Biedronki tego bez wanilii. Oczywiście można samemu zmielić ale musi to być zrobione kilku krotnie. Ja osobiście wolę twaróg z wiaderka. Mleko skondensowane było pojemności ok. 530-540 ml teraz dokładnie nie pamiętam, ale postaram się poprawić te dane. To było te najpopularniejsze mleko nie smakowe tylko zwykłe skondensowane. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>