Placuszki z ricottą

Przed wyprawą w góry chcieliśmy zjeść śniadanie pożywne i zdrowe. Akurat miałam połowę opakowania ricotty, które chciałam zużyć przed wyjazdem. Przepis zobaczyłam na Relish it.

Składniki na 1 porcję:

  • 125g serka ricotta
  • 50g mąki orkiszowej
  • 1 jajko, osobno białko i żółtko
  • 65ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Ricottę, mleko, żółtka i cukier wymieszać na gładką masę.
  2. Dodać olej i wymieszać.
  3. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem, cały czas mieszając.
  4. Ubić na sztywno pianę z białek i wmieszać.
  5. Patelnię natłuścić i rozgrzać.
  6. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.

 

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>