Racuchy z jabłkami

 

Moje pierwsze racuchy z drożdżami :) Przepisy znalazłam tu i tu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  1. Wsypać mąkę i sól, wymieszać. Utworzyć dołek, w nim rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem.Zalać 1/2 szklanki mleka. Odstawić na chwilę aż ciasto „ruszy”.
  2. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być za rzadkie ani za gęste, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 h  w ciepłe miejsce- ja chowam do wyłączonego piekarnika, przykryte bawełnianą ściereczką.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wmieszać do środka jabłka.
  5. Wilgotną łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju. Ogień nie może być za duży aby racuchy się nie spiekły będąc w środku surowe.
  6. Można podawać z różnymi dodatkami, jednak ja najbardziej lubię posypane lekko cukrem pudrem.

 

,,,,,,
3 comments on “Racuchy z jabłkami
  1. Od razu namyśl przychodzi mi babcia i zbliżająca się jesień.. wieczory spędzane przy jeszcze kaflowym piecu i zapach świeżych racuszków smażonych nad ogniem… się rozmarzę.. :D
    Uwielbiam ! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>