Gołąbki z bakłażana z kurkami w śmietanie z lazurem i mozarellą w sosie pomidorowym

Pyszne i pożywne danie nie tylko dla wegetarian. Z dodatkiem kaszy był to idealny posiłek na obiad, a same roladki są idealne jako przystawka. Dobrze sprawdzą się również na imprezę dla znajomych bądź urodziny.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • opakowanie kurek (Lidl)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ser lazur z niebieską pleśnią
  • 1 kulka mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • czosnek
  • bazylia, sól, pieprz
  • mąką do obtoczenia
  • jajko
  • olej

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Posolić i popieprzyć. Zanurzyć w mące i rozmąconym jajku i smażyć na oleju na rumiany kolor.
  2. Na patelni roztopić łyżkę masła i dusić kurki ok. 3 minut. Dolać śmietanę, pokruszony ser lazur, przyprawić do smaku i dusić aż sos zgęstnieje. Nie za długo, tak aby kurki nie zrobiły się gorzkie.
  3. W rondelku poddusić chwilkę pokrojone pomidory, razem z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Rozlać do naczyń żaroodpornych.
  4. Dwa plastry bakłażana skrzyżować i na środek ułożyć łyżkę kurek w śmietanie. Zawinąć jak gołąbek i ułożyć łączeniem ku dołu na naczyniu z sosem. Na wierzch ułożyć ser mozzarella.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i pięknie zapiecze.
,,,,
21 comments on “Gołąbki z bakłażana z kurkami w śmietanie z lazurem i mozarellą w sosie pomidorowym
    • Proszę mi wybaczyć że w godzinę nie odebrałam poprzedniego komentarza. Nie było to spowodowane nie zniesieniem krytyki w moim kierunku, tylko z tym, że nie spędzam na blogu całego dnia. Co do nazwy, skojarzyły mi się najbardziej z gołąbkami tak też je nazwałam i miałam do tego pełne prawo, gdyż jest to mój blog :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>