Brownie z masą chałwową

Brownie z połączeniem masy chałwowej jest pyszne! I to jest najważniejszy powód żebyście je wypróbowali:)

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego/białego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
  3. Wymieszać mleko, olej i jaja.
  4. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
  5. Połączyć mokre składniki z suchymi oraz czekoladą.
  6. Blaszkę o wymiarach ok. 25×30 wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przelać ciasto do blaszki i piec ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.
  8. Wierzch odkroić i rozgnieść aby otrzymać okruchy.

Składniki na masę chałwową:

  • 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g chałwy waniliowej i kakaowej

Przygotowanie:

  1. Przygotować budyń zmieniając ilość mleka na 600 ml. Szklankę mleka odlałam aby wcześniej wymieszać budyń by zapobiec grudkom.
  2. Dodać cukier do smaku.
  3. Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać ostudzony budyń.
  4. Dodać pokruszoną chałwę.
  5. Zmiksować do połączenia i zgęstnienia masy.
  6. Wylać na ostudzone ciasto.
  7. Posypać okruszkami ciasta i włożyć do lodówki aż masa zastygnie.

 

,,,
17 comments on “Brownie z masą chałwową
  1. Genialne ciacho, jestem jego fanką, odkąd wypróbowałam ten przepis!:) Goryczka chałwy równoważy nadmierną słodycz i powstaje oryginalny smak. Przy tym deserze wszelkie W-Ztki wypadają blado. Polecam i pozdrawiam!

  2. Ciasto wygląda apetycznie, mam pytanie czy do kremu chałwy trzeba dodać w sumie 200g waniliowej i kakaowej czy każdej po 200 g?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>