Przyprawa do piernika

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta! Niestety nie wiem czy w tym roku będą pierniczki, a jak już to te, które nie potrzebują czasu aby zmięknąć. Przyprawa przydała się jak na razie do pysznej czekoladowej mokki o smaku pierniczków :)

Były już zapachy skórki pomarańczowej i imbiru (ciasteczka), teraz nadszedł czas na zapach piernika, mam nadzieję, że wykorzystam ją do pierniczków bądź przekładanego piernika. Jak myślicie jakie potrawy najlepiej przywołują święta?:)

Przygotowanie tej przyprawy nie zajmuje dużo czasu, a aromat roznosi się w kuchni przez długi czas. Polecam przygotowanie jej samodzielnie, zamiast użycia tej kupnej ze sklepu.

Składniki:

  • 50 g cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 15 g całych goździków
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10 g pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry

Utrzeć najlepiej przy pomocy młynka do kawy przyprawy, bądź zastąpić już mielonymi jeżeli nie posiadamy. Ale uwierzcie aromat świeżo utartych przypraw jest o niebo lepszy :). Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>