Zawijane bułeczki pizzerinki

 

Zawijane bułeczki o smaku pizzy, na blogu były już takie robione z ciasta francuskiego tym razem z ciasta drożdżowego. Myślałam, że czas wykonania będzie długi, jednak jeżeli będziemy sprawnie zawijać nie zajmie nam to więcej niż 30 min. Bułeczki są świetne jako przekąska do szkoły, uczelni lub pracy bądź jako przystawka na imprezę :) Ja swoje bułeczki zrobiłam na zabawę Sylwestrową i myślę, że spisały się świetnie.

Składniki na ok. 20-25 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej+ 1 łyżka
  • 1/2 kostki (50 g) drożdży świeżych
  • szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła roztopionego
  • 3 łyżeczki cukru białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • przyprawa do pizzy

oraz:

  • salami, boczek
  • ser feta, grecki, blue, cheddar, mozzarella
  • pieczarki, brokuły, kukurydza
  • passata (przecier pomidorowy)

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i cukrem. Odstawić aż ruszą (zaczną się pienić). Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn (drożdże), jajko, sól oraz masło. Wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem bądź ręcznie. Ja podsypałam jeszcze 1 łyżką mąki. Ciasto jest giętkie, gładkie i plastyczne. Odstawiamy na 30 minut posmarowane pędzelkiem wodą i przykryte ściereczką bawełnianą.
  2. Dzielimy na części i wałkujemy na 3-4 mm. Smarujemy przy pomocy pędzelka passatą, posypujemy przyprawą. Nakładamy składniki wedle uznania. Zawijamy jak roladę, następnie tniemy na plastry grubości 1,5 cm. Kłądziemy na blaszce z papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok 12 minut (termoobieg) na innych ustawieniach będzie nie co dłużej. Bułeczki mają się porządnie zarumienić.

 

Inspirowałam się tym przepisem.

,,,,,,
2 comments on “Zawijane bułeczki pizzerinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>