Cukinia nadziewana mięsem mielonym

Tak szczerze to byłam pewna, że już jeden taki przepis dodawałam- ale okazało, że się myliłam. Wydaje mi się, że to danie nie jest bardzo kaloryczne, może nawet lekko dietetyczne- ale to musi potwierdzić dietetyk:) Ważne abyśmy użyli dobrej jakości mięsa, czyli najlepiej zmielili je sami. Ja swoją porcję zabrałam w pudełeczku do pracy, podgrzałam i zjadłam:)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 cukinie
  • 350 g mięsa mielonego wołowego
  • kilka pieczarek
  • cebula (opcjonalnie)
  • passata (przecier pomidorowy)
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan lub mozarella

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć i przepołowić wzdłuż. Wydrążyć pestki tak aby powstała nam łódka.
  2. Pieczarki opłukać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle/oliwie/ghee czy co tam macie pod ręką, razem z cebulą jeżeli używamy.Przełożyć do miseczki.
  3. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać przecier pomidorowy w ilości takiej aby mięso nie było za suche, ja wolę luźniejszą konsystencję więc dałam tak z 5 łyżek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią oraz posiekanym czosnkiem. Dodać pieczarki, zagotować chwilkę ok. 2 minut.
  4. Przełożyć nadzienie do naszych łódeczek, posypać serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20-25 minut. Pilnować aby mięso nie przyrumieniło się zbytnio.
  5. Posypać świeżą bazylią, podawać ciepłe.

 

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>