Pączki amerykańskie- oponki

Tłusty czwartek. Moja kolejna propozycja to donaty tym razem nie z kwaśną śmietaną (klik), zwyczajne z dziurką lub możecie zrobić w formie pączków bez dziurki, bądź nadziane powidłami. Wszystkie wypróbowałam i były pyszne. Na dodatek mniej kaloryczne a to się bardzo liczy jeżeli wcześniej zjedliśmy michę faworków. Te pączusie pieczone w piekarniku, więc nie są smażone na głębokim oleju co sprawia, że pączki są jeszcze bardziej kaloryczne. Moim zdaniem smażonego pączka nic nie zastąpi! ale jeżeli pragniemy czegoś odchudzonego a w smaku podobnego to polecam te donaty. Moje były pokryte lukrem, posypką cukrową-cynamonową, białą i mleczną czekoladą z posypkami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.

 

 

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 1/3 szklanki mleka (ciepłego)
  • ok. 80 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: wymieszać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, kilka łyżek ciepłego mleka. Pozostawić na 15 minut aż rozczyn ruszy (pieni się).
  2. W misie przesiać mąkę, dodać resztę cukru, mleko, jaja, sól oraz gotowy rozczyn, chwilę wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem, na końcu dodać tłuszcz. Wyrabiać ok. 15 minut aż ciasto będzie gładkie i lekko klejące.
  3. Przenieść ciasto do misy posypanej mąką i pozostawić na 1,5 godzinę do zwiększenia objętości.
  4. Rozwałkować na 1,3 cm, wyciąć szklanką i środek wyciąć kieliszkiem. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pozostawić na 45 minut, do zwiększenia objętości.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez czas 8-10 minut (10 minut większe). Ja sprawdzałam patyczkiem czy nie ma surowego ciasta we wnętrzu.
  6. Przenieść na kratkę, lekko ostudzić i pokryć wierzch posypkami.

Przygotowanie posypek:

  • rozpuścić białą/mleczną kuwerturę, pokryć szybko wierzch pączka i posypać posypkami kolorowymi,
  • wymieszać drobny cukier! z cynamonem, bądź utrzeć. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem i otoczyć w posypce cynamonowo-cukrowej,
  • posypać cukrem pudrem,
  • polać lukrem.

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>