Mus z białej czekolady z galaretką malinową

Przepis oparty na propozycji Pawła Małeckiego z Lidla. Zmieniłam truskawkową galaretkę na malinową. Mus z białej czekolady dopełnił smaku :) Przyozdobione truskawkami i bitą śmietaną, niestety gotową z dyfuzorem która mnie bardzo zawiodła, gdyż nie jest ona zbytnio wytrzymała.

Składniki na galaretkę:

  • 4 g żelatyny
  • 25 g wody
  • 250 g malin
  • 40 g cukru pudru

na mus:

  • 3 żółtka rozmiar L
  • 20 g cukru
  • 20 g wody
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%

oraz:

  • kilka malin lub truskawek do przyozdobienia
  • bita śmietana
  • czekolada biała (płatki)

Przygotowanie:

galaretka:

  1.  Maliny włożyć do rondelka i rozgotować. Dodać cukier puder, gotować od rozpuszczenia cukru ok. 3 minuty.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  3. Maliny najlepiej przecedzić aby pozbyć się pestek. Dodać żelatynę, wymieszać.
  4. Schłodzoną galaretkę do 35 stopni (bądź po prostu letnią), przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na min. 40 minut.
  5. W czasie gdy galaretka stężeje przygotować mus.

mus:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka ubić do białości.
  3. Cukier połączyć z wodą i zagotować.
  4. Dodać syrop cukrowy do ubitych żółtek (ciągle miksując) wraz z cukrem waniliowym i pastą.
  5. Ubić śmietankę na sztywno.
  6. Delikatnie połączyć ubitą śmietankę z czekoladą i masą z żółtek.
  7. Przelać na zastygniętą galaretkę, wyrównać i wstawić do lodówki na 40 minut.

po tym czasie:

  1. Przyozdobić bitą śmietanką i owocami oraz pokruszoną białą czekoladą.

,,,,,
5 comments on “Mus z białej czekolady z galaretką malinową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>