Mini serniczki Oreo

Uwielbiam ciasteczka Oreo, ale zwłaszcza lubię je wykorzystywać do różnych wypieków tj. serniczki, tarty lub inne desery. Dodają one ciekawego smaku. Tutaj zagrały one główną rolę :)

Składniki:

Na masę:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 2 jaja
  • 50 g drobinek z białej czekolady (ja użyłam płatków)
  • 4 ciastka bez wnętrza (pokruszone), wnętrze idzie do masy

spód:

  • 11 ciastek w całości

wierzch:

  • 100 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • małe opakowanie mascarpone (zimne)
  • 3 łyżki cukru pudru (użyłam trzcinowego)
  • ciastka oreo (ok. 6 ciastek)

Przygotowanie:

  1. Twaróg utrzeć z cukrem na średnich obrotach. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Dolać ekstrakt, drobinki czekoladowe oraz pokruszone ciastka a na końcu śmietanę. Nie ubijamy za długo, tak aby zbytnio nie napowietrzyć masy.
  2. Do 11 papilotek wykładamy po 1 ciastku oreo na spód. Zalewamy masą można nie co więcej niż 3/4 wysokości foremki. Serniczki podczas pieczenia urosną i popękają a później opadną ale dalej będą płaskie.
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez 35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy pozostaje na nim ciasto). Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu nasze serniczki wyjdą płaskie.
  4. Ostudzić na kratce.
  5. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodawać po jednej łyżce mascaropone. Dodać cukier puder, ciągle miksując. Przełożyć do szprycy. Ozdobić wierzch serniczków, wbić po kawałku ciastka Oreo oraz oprószyć kakao.

 

 

 

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>