Sernik Reese’s – masło orzechowe i czekolada

Marzyłam o spróbowaniu tych mini babeczek z czekolady z nadzieniem z masła orzechowego… <3 moje marzenie się spełniło bo dostałam te mini pychotki w paczuszce z Anglii od Asi :). Nie zawiodłam się :) w smaku jeszcze lepsze niż sobie wyobrażałam a do tego bardzo uzależniające, jak zaczniemy jeść to już do końca :P. Widziałam mnóstwo ciast i serników z babeczkami Reese’s i z chęcią spróbowałabym ich wszystkich! :)

Składniki:

na spód:

  • ok. 15 ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka masła orzechowego „smooth”
  • 2 łyżki masła orzechowego „crunchy”

na sernik:

  • 900 g twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 1 1/2 cukru pudru
  • 2 łyżki masła orzechowego „smooth”
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jaja

wierzch:

  • 75 g czekolady mlecznej
  • sos z masła orzechowego Reese’s
  • 20 mini babeczek Reese’s

Przygotowanie:

  1. Za pomocą melaksera rozdrobnić ciastka na pył. Rozpuścić masło i masło orzechowe gładkie, ostudzić i dolać do ciasteczek. Zmiksować ponownie do połączenia się mas i powstania „mokrego piasku”. Wylepić formę  20 x 25 cm, wcześniej wysmarowaną masłem bądź wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Masło orzechowe „crunchy” czyli z orzechami grubo posiekanymi również rozpuścić i pokryć nim wierzch spodu. Odstawić na bok.
  2. W misie miksera utrzeć ser razem z cukrem. Dodać śmietanę oraz pastę z wanilii lub ekstrakt. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując. Dodać masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się mas nie dłużej. Wylać na spód.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić przy pomocy patyczka, jeżeli po wbiciu nie pozostają kawałki ciasta na wierzchu to znaczy że ciasto jest gotowe. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
  4. W tym czasie rozpuścić czekoladę. Polać wierzch ciasta, na niego odrobinę sosu z masła orzechowego Reese’s oraz posiekane mini babeczki Reese’s.
  5. Trzymać w lodówce, najlepszy smak sernika jest po 1 nocnym leżakowaniu. Przed krojeniem nóż zanurzyć we wrzątku, pod wpływem ciepła czekoladowy wierzch będzie się lepiej kroił.

 

,,,,
23 comments on “Sernik Reese’s – masło orzechowe i czekolada
  1. Znam te babeczki, są REWELACYJNE , uwielbiamy je z mężem!! Niestety w Polsce raczej nie do dostania:-( Przeznaczam że ja jednak wolałabym się nimi delektować bez dodatków, choć propozycja ciekawa i być może jakby było łatwiej ze zdobyć owych babeczek to kto wie:-)
    U mnie czekoladziarki ze znamy masłem czekoladowo orzechowym:-) może zajrzysz kiedyś? Zapraszam http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/04/czekobabeczki.html Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>