Sernik bananowy z galaretką

Kolejny bardzo podobny do poprzedniego sernika bananowego ale tym razem z galaretką pomarańczową i plasterkami banana. Pychotka;)

Składniki:

  • 13 ciasteczek pełnoziarnistych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka masła orzechowego „crunchy”

sernik:

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 opakowania budyniu bananowego/ waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe banany zmiksowane
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. Zmiksować w melakserze ciasteczka. Roztopić masło z masłem orzechowym i dodać do ciasteczek. Wymieszać aż powstanie „mokry piasek”. Wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 cm papierem do pieczenia oraz mieszanką pokruszonych ciastek i masła. Odłożyć na bok.
  2. Nastawić piekarnik na 170 stopni C.
  3. W misie miksera ucierać twaróg z cukrem pudrem. Dodać mąkę i proszek budyniowy oraz pastę waniliową. Na końcu dodawać po jednym jajku, ciągle miksując do połączenia masy. Masę wylać na dno tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  4. Piec w kąpieli wodnej bądź z ustawionym na dnie naczyniem z wodą przez 60-65 minut aż środek nie będzie galaretowaty.
  5. Ostudzić w wyłączonym piekarniku i trzymać przez noc w lodówce- najlepszy sernik jest po 12h leżakowaniu.

Banany pokroić w plastry. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Poukładać banany na wierzchu ostudzonego sernika i polać już lekko stężałą galaretką. Przełożyć do lodówki aby całkowicie zastygła.

,,,,
2 comments on “Sernik bananowy z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>