Tarta Reese’s – czekoladowy genache i krem z masła orzechowego

Moi mili już pisałam Wam kilka razy o tym jak bardzo lubię masło orzechowe i czekoladę – a zwłaszcza połączone razem. Babeczki Reese’s – to mini babeczki  z czekoladą z wierzchu i wypełnionym wnętrzem z masła orzechowego. Uwielbiam je <3, nie żartuję mogłabym je jeść w niebezpiecznych ilościach. Z wypiekami łączą się wyśmienicie- już próbowałam ich na Serniczku Reese’s a teraz czas na tartę. Tarta oczywiście ze względu na tegoroczne upały jest zrobiona bez użycia piekarnika. Czas wykonania to ok. 45 minut. Jednakże jej smak jest najlepszy na drugi dzień :). Produkty z firmy Reese’s dostępne są jedynie w delikatesach lub sklepach z żywnością zagraniczną (np. Kuchnie świata lub Scrummy). Można je pominąć w przepisie- ja miałam do nich dostęp więc z nich skorzystałam- za co szczególne podziękowania dla Asi <3 :). Przepis znaleziony na blogu Life love sugar :).

 

Składniki na formę o śr. 26 cm:

  • ok. 25 ciasteczek Neo lub Oreo (1 1/2 opak.)
  • 3 łyżki masła (rozpuszczonego)
  • 200 g masła orzechowego
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 10 babeczek Reese’s (można pominąć)
  • sos z masła orzechowego Reese’s (można pominąć)

 

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka rozpakować, wrzucić do melaksera i rozdrobnić. Połączyć z rozpuszczonym masłem i mieszać aż utworzą „mokry piasek”.
  2. Formę na tartę wypełnić ciasteczkami, ugnieść tak aby utworzyły spód. Przełożyć do lodówki.
  3. W kąpieli wodnej rozpuścić masło orzechowe, dodać połowę śmietanki i wymieszać. Powstały krem wylać na gotowy spód. Przełożyć do lodówki.
  4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać drugą połowę śmietanki i wymieszać. Powstały genache czekoladowy wylać na wierzch poprzedniego kremu.
  5. Posiekać na kawałeczki babeczki Reese’s. Porozrzucać je na wierzchu czekolady. Polać gotowym sosem z masła orzechowego lub zrobionego samemu.
  6. Sos: wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej masło orzechowe. Zmienia ono konsystencję na bardziej płynną.
  7. Ciasto przełożyć do lodówki i przechowywać je do chwili spożycia.

 

 

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>