Tort czekoladowy Giotto

Tort zrobiony z okazji moich 25-tych urodzin. Był pyszny- blaty ciasta czekoladowe były lekko wilgotne i puszyste, krem z mlecznej czekolady dodawał trochę słodyczy, błyszcząca polewa nadała szykowny wygląd a to wszystko pięknie wykończone kuleczkami z czekolady gorzkiej Giotto. Polecam :)

Składniki na ciasto w formie o śr. 26 cm:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty z wanilli
  • 1 szklanka zaparzonej kawy (rozpuszczalnej)

Składniki na krem czekoladowy:

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany kremówki (30%)
  • 100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywno
  • 80 g masła o temp. pokojowej

Składniki na błyszczącą polewę:

  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 100 g kakao
  • 250 g cukru
  • 225 ml wody
  • 50 g miodu
  • 25 g żelatyny wymieszanej w 40 ml wody

 

 

Przygotowanie:

  1. W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej większej misce wymieszać: maślankę, olej, jajka i wanilię. Dodawać stopniowo suche składniki do mokrych, aż do połączenia się składników. Na koncu dolać zaparzoną kawę. Podzielić na dwie części i przelać do form (tortownic o śr. 23-26cm), wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 min dla średnicy 26 cm, dla mniejszych czas będzie w granicach od 35 do 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przełożyć na kratkę aby ciasto ostygło i ściągnąć papier do pieczenia.
  2. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagrzać i zalać nią posiekaną czekoladę, pozostawić na chwilę a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.  Odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje ok. 1 godziny. Po tym czasie, krem podgrzać w kąpieli wodnej aby nieco się pogrzał. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać krem czekoladowy, ciągle ubijając aż powstanie puszysty krem. Na końcu wymieszać z ubitą kremówką.
  3. Na dużym talerzu, paterze układamy pierwszy blat ciasta, nałożyć boki formy, smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy drugim blatem czekoladowego blatu. Pozostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce, w tym czasie krem mocno zastygnie.
  4. Cukier, wodę, kremówkę i kakao zagotować, dodać miód ( ja pominęłam). Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do polewy. Polewę  gotować i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Całość na końcu blendujemy(miksujemy), dodatkowo można przesiać przez sitko. Zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 2 godziny. Nie trzymać za długo gdyż wtedy całkowicie zastygnie. Powinna być płynna ale jednocześnie dosyć gęsta.
  5. Kolejnego dnia odpiąć obręcz formy i oblać polewą czekoladową. Wierzch przyozdobić czekoladowymi płatkami i kuleczkami Giotto. Schłodzić w lodówce.

 

,,,
2 comments on “Tort czekoladowy Giotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>