Świąteczne kruche ciasteczka

Te ciasteczka nie potrzebują żadnego wstępu, poprostu je trzeba zrobić i tyle. Kruche ciasteczka oblane pysznym kolorowym lukrem. Idealne jako przegryzka przed Świątecznym obiadem jak również jako drobny jadalny prezent na Mikołaja lub pod choinkę. Przepis pochodzi od mojej babci :)

Piękny świąteczny materiał pochodzi ze sklepu Poduszkowo w Rybniku, za który bardzo dziękuję :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z szafranem
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru drobnego

Przygotowanie:

  1. Wyrobić kruche ciasto w misie miksera bądź na stolnicy.
  2. Jeżeli korzystamy ze stolnicy to wysypać na jej środek mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, na środku zrobić dołek.
  3. Do środku dodać jajko, żółtka oraz pokrojone w kosteczkę margarynę i smalec.
  4. Na początku wyrobić siekając nożem później dopiero zagniatamy rękoma.
  5. Wyrobić tak aby ciasto się połączyło i utworzyć kulę.
  6. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  7. Następnie na podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość 5 mm.
  8. Wycinać kształty i piec w tamperaturze 180 stopni aż się lekko zarumienią.

Składniki na lukier królewski:

  • 3 białka
  • 450 -500 g cukru pudru
  • 5 kropli cytryny
  • barwniki spożywcze oraz dekoracje

W miseczce umieścić białka i stopniowo ucierając np. kulą do ucierania, wsypywać przesiany cukier puder. Jeżeli uważamy że lukier jest za gęsty dodajemy białko, jeżeli za bardzo lejący to cukier puder. Dodatkowo można użyć kolorowych barwników w paście, proszku lub żelu.

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>