Kruche gwiazdki przekładane marmoladą

Pyszne kruche gwiazdki, najlepiej zrobić z dwa dni wcześniej wtedy lekko zmiękną i będą rozpływać się w ustach.

Do przełożenia użyłam marmolady Jamar o której pisałam już tutaj, ale co pragnę dodać-marmolada nie jest bardzo twarda dzięki czemu bardzo dobrze się ją rozprowadza bo kruchych ciastkach bez ich uszkodzenia :) Poza tym jest bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z szafranem
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru drobnego

oraz:

  • marmolada ( użyłam firmy Jamar- nie jest za twarda)

Przygotowanie:

  1. Wyrobić kruche ciasto w misie miksera bądź na stolnicy.
  2. Jeżeli korzystamy ze stolnicy to wysypać na jej środek mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, na środku zrobić dołek.
  3. Do środku dodać jajko, żółtka oraz pokrojone w kosteczkę margarynę i smalec.
  4. Na początku wyrobić siekając nożem później dopiero zagniatamy rękoma.
  5. Wyrobić tak aby ciasto się połączyło i utworzyć kulę.
  6. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  7. Następnie na podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość 5-6 mm.
  8. Wycinać kształty i piec w tamperaturze 180 stopni aż się lekko zarumienią.
  9. Ostudzić. Na środek gwiazdki dać pół łyżeczki miękkiej marmolady – twardą wcześniej rozgnieść widelcem, przyłożyć drugą gwiazdkę i posypać cukrem pudrem.

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>