Racuchy bez drożdży

 

Zazwyczaj nie jadam na obiad smażonych na oleju dań, ale przyszła mi straszna ochota na racuszki. Przejrzałam kilkanaście stron internetowych w poszukiwaniu najlepszego przepisu. Nie chciałam używać drożdży, gdyż nie miałam czasu na wyrośnięcie ciasta. Szczególną uwagę przykuł przepis z bloga Gotuj z Cukiereczkiem- jej racuszki są meeega puszyste. Chciałam sprawdzić czy mi wyjdą również takie i myślę, że nie zawiodłam się. Pychotka :)

Składniki na ok. 10 szt.:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce ubić na gładką, jasną masę jajko wraz z cukrem.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Stopniowo i na zmianę dodawać mieszankę mąki z proszkiem i mleko. 
  4. Powstanie dosyć gęsta masa. 
  5. Na patelni rozgrzać olej. 
  6. Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. 
  7. Gorące posypać cukrem pudrem. 

 

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>