Mini pączki -szybkie i proste

 

Idealne do zrobienia  na szybko, nawet gdy nie mamy za dużo czasu a poza tym bardzo proste w wykonaniu. Tłusty czwartek już za kilka dni- 4 lutego, więc czas rozpocząć poszukiwania najlepszego przepisu na pączki. Można podać je z sosem waniliowym lub nadziać. Ja pozostawiłam je bez nadzienia jedynie obtoczyłam w drobnym cukrze. Najważniejsze jest podczas smażenia pączków, aby tłuszcz nie był za gorący lub za zimny. Za gorący spali pączki, gdy jednocześnie wewnątrz będą surowe. Natomiast, gdy będzie za zimny pączki wchłoną za dużą ilość tłuszczu. Przepis pochodzi z tego bloga. 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczko proszku do pieczenia

oraz:

  • drobny cukier do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Serek mascarpone wymieszać przy pomocy rózgi razem z jajem oraz dwoma żółtkami. 
  2. Mąkę przesiać i wymieszać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. 
  3. Połączyć je razem. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Zagnieść do połączenia się w jednolitą masę. 
  4. Formować kulki o kształcie orzecha włoskiego. 
  5. Rozgrzać olej do 175 stopni C, piec na złocisty kolor po 3 minuty z dwóch stron.
  6. Usmażone pączusie odkładać na ręczniczek papierowy.
  7. Obtoczyć w drobnym cukrze lub cukrze pudrze.

Najlepsze są do zjedzenia w ten sam dzień.

Smacznego :)  

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>