Fudge- czekoladki z masy karmelowej

Kto nie lubi krówek? Ja uwielbiam, ale osobiście wolę te mięciutkie i kruche niż ciągutki. Fudge – pierwszy raz spróbowałam, od dostałam je od koleżanki z Anglii w postaci małych drobinek dodawanych do ciasteczek. Bardzo mi zasmakowały. Postanowiłam je zrobić samej, gdy znalazłam przepis na ciasteczka z lejącym wnętrzem właśnie z tych karmelowych kwadracików. Mam nadzieje, że wytrzymają do czasu zrobienia ciasteczek. 

Pomocne w zrozumieniu tego przepisu jest ten film.

Składniki:

  • 397 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml mleka
  • 450 g cukru brązowego trzcinowego
  • 115 g masła

Przygotowanie:

  1. Ważne! W rondelku o szerokim dnie, dosyć wysokim- może być to głęboka patelnia- rozpuszczamy wszystkie składniki.  Początkowo będą lejące. Musimy pamiętać, aby ciągle mieszać masę.
  2. W momencie, gdy zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień na najmniejszy, ciągle mieszając gotować ok. 15-20 minut aż masa zgęstnieje. 
  3. Należy przygotować miseczkę z bardzo zimną wodą, i skroplić do niej gęstą masę. Jeżeli utworzy miękką i plastyczną kulkę to znaczy, że można już ściągnąć patelnię z ognia.
  4. Odstawić do lekkiego ostygnięcia na 10 minut.  
  5. Następnie zmiksować aż masa się napowietrzy i będzie już gęsta i plastyczna. 
  6. Przełożyć do silikonowej formy o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Odstawić na 2-3 godziny, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie pokroić w kwadraciki. 

 

 

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>