Ciasteczka cynamonowe z karmelowym środkiem

Pyszne ciasteczka cynamonowe z rozpływającym karmelowym wnętrzem (fudge). Najlepsze jedzone jeszcze ciepłe, gdy wnętrze jest lejące. Proste w wykonaniu. Jeżeli nie macie ochoty robić fudge, możecie spróbować zastąpić je „krówkami”. 
Składniki:
  • 2 ½ filiżanki uniwersalne mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 220 g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 1¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka fudge, pokrojonych na kwadraty 1,5×1,5 cm
  • opcjonalnie na wierzch: ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Gruba morska sól do posypywania ukończonych ciasteczka
Przygotowanie:
  1. W  misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon i odstawić.
  2. Masło roztopić, aż będzie brązowe, ale uważać żeby się nie przypaliło. Ma być wyczuwalny orzechowy aromat. Zdjąć z ognia i pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej.
  3. Podczas gdy masło się chłodzi, można pokroić na kwadraty karmelowe fudge.
  4. W mikserze połączyć masło, brązowy cukier i cukier puder. Mieszać, aż się połączą składniki.
  5. Dodać jajko, żółtko, wanilię i jogurt, wymieszać aż się połączą. Dodać suche składniki, wyrobić do połączenia się w jednolitą masę.
  6. Uformować ciasto w kulę i przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i umieścić między dwoma po kawałku karmelowych cukierków, zawinąć ciasteczka i zakleić boki.
  8. Wymieszać ¼ szklanki cukru pudru i cynamonu w małej misce i obtoczyć każde ciasteczko w posypce (ominęłam ten krok). Układać ciasteczka na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Ciasteczka troszeczkę urosną więc trzeba zostawić ok. 3 cm pomiędzy. Posypać lekko solą morską.
  9. Piec przez około 10 minut, aż krawędzie będą lekko brązowe. Środek będzie miękki. Pozostawić do ostygnięcia przez 2-3 minuty na blaszce, a następnie przenieść na stojak do chłodzenia.

Jeżeli zjecie je ciepłe, środek będzie lejący :) Takie są najlepsze :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>