Sernik – puszysty i delikatny

Pyszny, delikatny i puszysty sernik. Klasyczny, ozdobiony tak aby pasował na Wielkanocny stół. Spód natomiast powstał z pokruszonych ciasteczek owsianych.  

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 80 g masła 

Przygotowanie spodu:

  1. Ciasteczka kruszymy na pył w melakserze.
  2. Masło roztopić.
  3. Wymieszać ciasteczka z masłem.
  4. Spód tortownicy o średnicy 26 cm pokryć ciastkami, ugnieść i wyrównać.
  5. Przełożyć do lodówki na minimum 30 minut. 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu w wiaderku 
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pasty z wanilli/ ekstraktu z wanilli / 1 laska z wanilli 
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Utrzeć masło na jasną puszystą masę razem z 1/2 szklanki cukru. 
  2. Dodać żółtka, ciągle miksując. 
  3. Dodawać stopniowo twaróg, ciągle miksując na najniższych obrotach. 
  4. Dodać pastę z wanilli oraz skrobię ziemniaczaną. 
  5. Śmietankę ubić na puszystą masę, nie na sztywno. Dodać delikatnie mieszając łyżkę.
  6. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Dodać delikatnie mieszając łyżką. 
  7. Wlać masę na schłodzony spód. 
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. Wierzch powinien być ścięty a na wbitym patyczku nie powinno pozostawać mokre ciasto.
  9. Ostudzić ciasto w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. 

Składniki na ozdoby:

  •  100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru waniliowego
  • barwnik żółty
  • kolorowe jajeczka, kwiaty z opłatka

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i barwnikiem. Przełożyć do szprycy i nałożyć rozetki na sernik. Ozdobić jajkami i kwiatkami z opłatka. 

Przechowywać w lodówce. Sernik najlepszy jest po przechowaniu go przez 12 godzin w lodówce. 

 

 

,,,
2 comments on “Sernik – puszysty i delikatny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>