Miękkie pierniki

 

 

Miękkie pierniczki, które możemy zrobić w ostatnim momencie. Polane lukrem, smakują wyśmienicie. Polecam:)

Składniki na 3 blaszki pierników:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody

oraz:

  • woda, cukier puder – lukier

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotować mleko, miód, masło, następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
  2. W misie miksera umieścić mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier.
  3. Połączyć mokre składniki z suchymi oraz z jajkiem – miksować do połączenia się składników.
  4. Ciasto jest mokre i klejące. Wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką i wyrobić rękoma, aż przestanie się kleić.
  5. Wałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać foremkami i odkładać gotowe na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.
  7. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.

,,,,
One comment on “Miękkie pierniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>