Migdałowe rożki

Kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Idealne na świąteczny stół lub do herbatki  na co dzień.

 

Składniki na 18 sztuk:

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

oraz:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. W misie miksera lub ręcznie na stolnicy zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto podzielić na 35-40 g kulki. Zrolować je, uformować wałeczki i zawinąć rogi tak aby powstały rożki.
  3. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Odstawić na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z bloga I love bake. 

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>