Ciasto czekoladowe z Baileys

Kolejne pyszne ciasto czekoladowe. Nie smakuje tak jak klasyk – tylko coś pomiędzy brownie a murzynkiem :) . Smak likieru jest dosyć odczuwalny – można zmniejszyć jego ilość jeżeli ktoś nie lubi smaku alkoholu. 

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g kakao
  • 180 ml likieru Bailey’s
  • 170 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. W rondelku należy roztopić masło, następnie dodać czekoladę, oba cukry, przesiane kakao i likier. Wymieszać, cały czas lekko podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  2. Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Odłożyć.
  3. W misie miksera umieścić jajka i zmiksować, ale tylko do połączenia. Dodać mieszankę czekoladową – wymieszać szpatułką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą – wymieszać żeby nie było grudek.
  4. Formę kwadratową o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Jeżeli używamy formy silikonowej to nie ma takiej potrzeby. Do formy przelać ciasto.
  5. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 45 minut. Ciasto powinno być wypieczone, sprężyste przy dotyku, może popękać na powierzchni. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry od czekolady, nie powinno być jednak na nim śladów surowego ciasta.
  6. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Po wierzchu polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa z Bailey’s:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 ml likieru Bailey’s
  • 1 łyżeczka masła, w temperaturze pokojowej
  1. W rondelku zagotować śmietanę i likier, następnie zdjąć z palnika.
  2. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Na koniec dodać masło. 
  4. Polewa będzie gęstniała w miarę upływu czasu – ciasto polewamy gdy będzie półpłynna. 

Smacznego :-)

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. 

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>