Ciasto Kinder Country – na dwa sposoby

Ciasto Kinder Country przygotowywałam dwa razy. Za pierwszym razem była to wersja na śmietanie za drugim razem na mleku w proszku. Obie wersje smaczne, jednakże bardziej przypadła mi do gustu wersja na śmietanie- była mniej słodka, ale dalej bardzo słodka :) Sami wypróbujcie :)

I. Wersja na śmietanie

 Składniki na prostokątną formę 30x40cm (podwójna porcja):

  • 600 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g herbatników (w formie 30×40 cm wyszło nie całe dwa duże opakowania)
  • 3 białe czekolady
  • 3 mleczne czekolady
  • 4 szklanki płatków owsianych w miodzie (np. Kangus) + kilka garści na wierzch

Przygotowanie:

  1. Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
  2. Ubić śmietanę na sztywno (400 ml) razem z serkiem mascarpone. Miksując na wolnych obrotach dolewać pomału ostudzoną białą czekoladę. Dodać płatki i wymieszać łyżką.
  3. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (200 ml) ubić na sztywno, połączyć z ostudzoną mleczną czekoladą i wymieszać ,aż składniki się połączą.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią płatków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

II. Wersja z mlekiem w proszku

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 g pełnego mleka w proszku
  • 2 szklanki płatków owsianych w miodzie (np. Kangus)
  • 1 szklanka
  • 1 opakowanie (duże) herbatników.

oraz:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do rondelka i podgrzać.
  2. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Masa konsystencją będzie przypominać plastyczną białą czekoladę, jest gęsta.
  3. Dodać płatki i wymieszać (szpatułką).
  4. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
  5. Przełożyć ciasto do formy, ugnieść wierzch. 
  6. Na wierzchu wyłożyć herbatniki. 
  7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
  8. Dodać śmietankę i wymieszać.
  9. Polać ciasto ostudzoną mieszanką.
  10. Przechowywać w lodówce, a przed podaniem wyciągnąć aby ciasto nabrało temperatury pokojowej.  Smacznego!

,,,
2 comments on “Ciasto Kinder Country – na dwa sposoby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>