Sernik czekoladowy

 Składniki na spód :

  • 220 g ciastek digestive
  • 50 g masła (roztopionego)

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu, zmielonego trzykrotnie
  • 350 g nutelli
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • ekstrakt z wanilli

 Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka umieścić w melakserze i zmiksować na piasek. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszać.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć ciasteczkami, ugnieść i wyrównać powierzchnię.  
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 10 minut
  4. Zmiksować twaróg i nutellę do gładkiej masy, następnie dodać resztę składników aż powstanie jednorodna masa.   
  5. Masę serową wlać na ostudzony spód, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika.
  6. Sernik pieczemy przez minimum 60 minut, do tzw. „suchego patyczka” mój sernik piekłam dłużej ok. 80 minut.
  7. Śmietankę – składnik polewy zagotować i dodać do niej czekoladę, wymieszać do połączenia. 
  8. Sernik ostudzić na kratce i polać polewą. 

Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień.

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>