Miał być burger „paleo”

Przedstawiam Wam, „Burger” z pieczarką Portobello zamiast bułki, mięsem wołowym (mielonym), surowym boczkiem (podsmażonym)…no i serem cheddar.

Składniki na 1 burgera:

  • 2 pieczarki Portobello (duże, brązowe)
  • 100 g mięsa wołowego (ja użyłam gotowego mięsa mielonego wołowego uformowanego w kotlet)
  • przyprawa ziołowa do grilla
  • 3 plasterki boczku surowego
  • opcjonalnie ser cheddar :)
  • posiekana cebulka (wg uznania)
  • 1/2 ogórka kiszonego
  • musztarda, ketchup, majonez (wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, obrać skórkę. Pieczarki posmarować cienką warstwą oleju, przyprószyć solą i pieprzem. 
  2. Mięso posmarować tłuszczem (np. płynnym olejem kokosowym) i natrzeć przyprawą ziołową do grilla.
  3. Boczek podsmażyłam na suchej patelni.
  4. Uformowany kotlet możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku w temperaturze 220C na opcji grill. Ja zastosowałam drugą opcję i robił się około 7-8 minut. Pod koniec pieczenia można na wierzchu dać ser cheddar.
  5. Pieczarki piec w piekarniku razem  z kotletem, do momentu aż będą miękkie.
  6. Do jednego kapelusza pieczarki dajemy ketchup, następnie cebulkę, pokrojone w plastry ogórka kiszonego, mięso razem z serem cheddar oraz boczek. Smarujemy drugim sosem (ketchup, majonez, musztarda) i przykrywamy drugim kapeluszem pieczarki.
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>