Placuszki kokosowe

Pyszne kokosowe placuszki idealne dla osób będących na diecie „paleo”, która wyklucza w głównej mierze gluten i laktozę. Nie używamy tutaj mąki pszennej lub żytniej itp. a zastępujemy ją np. mąką kokosową, mąką z tapioki, mąką gryczaną, mąką ryżową lub mąką ziemniaczaną.  Zamiast mleka używamy mleka roślinnego tj. mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko jaglane, mleko migdałowe itp… Ceny tych produktów są wyższe i dostępne najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością – ale już coraz częściej można je zakupić w supermarketach. 

Składniki:

 

  • 1 duży banan
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. W melakserze/blenderze rozdrabniamy banana, dodajemy jajka, następnie wlewamy mleko. 
  2. Dodajemy przesianą mąkę kokosową, sól oraz sodę. Miksujemy ponownie. 
  3. Smażymy placki z obu stron do złotego koloru na patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju kokosowego).Palnik nie może być za duży, żeby placuszki nie były surowe w środku a z wierzchu spalone. 
  4. Wierzch można polać miodem lub syropem klonowym. 

 

,,,,,
2 comments on “Placuszki kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>