Sernik z oreo

 

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego 
  • kilka kropel ekstraktu śmietankowego 
  • budyń śmietankowy (proszek można zastąpić mąka ziemniaczaną)

oraz do ozdobienia na wierzch:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • cukier puder 
  • 1 opakowanie ciastek oreo + dodatkowo do przyozdobienia mini Oreo

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Pieczemy sernik w kąpieli wodnej lub w tortownicy a poniżej umieszczamy naczynie z wodą. 

  1. Wszystkie składniki na sernik przełożyć do misy miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników.
  2. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno jeżeli nie korzystamy z silikonowej lub szklanej wyłożyć papierem do pieczenia. Nalać połowę ciasta, poukładać ciasteczka oreo i wlać pozostałą część ciasta. 
  3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (góra – dół) przez ok. 70 minut (aż sernik się zetnie na środku) w parze wodnej (z naczyniem z wodą).
  4. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
  5. Następnie zmiksować mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem (wg uznania) i przełożyć na wierzch ostudzonego sernika. Przy pomocy szprycy zrobić rozetki i ozdobić mini Oreo. 
  6. Przechowywać w lodówce. Najlepszy sernik jest po nocce spędzonej w lodówce. 

,,
One comment on “Sernik z oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>