Tort „Michałek” – drip cake z cukierkami Michałkami, truskawkami i białą czekoladą

Tort zrobiony z okazji urodzin mojej kuzyneczki  Zuzi. Jest to jasny biszkopt przekładany kremem na bazie cukierków Michałków w białej czekoladzie i truskawkami. Wierzch pokryty jest kremem z śmietanki i mascarpone. Boki polane białą czekoladą. A na szczycie truskawki maczane w białej czekoladzie i cukierki. Istna rozpusta!

BISZKOPT

 Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

  •  7 jajek
  • 240 g cukru kryształ
  • 175 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier i miksować do momentu aż się rozpuści.
  2. Dodać stopniowo rozbełtane żółtka i miksować tylko do połączenia.
  3. Dodać przesiane mąki w 2-3 porcjach i zamieszać przy pomocy szpatułki.
  4. Przenieść do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut – do suchego patyczka.
  6. Wyciągnąć i rzucić na podłogę z 30 cm, odstawić do ostudzenia i dzielić gdy będzie już zimny.

KREM

Składniki na krem z cukierków Michałków:

  • 250 g cukierków Michałków w białej czekoladzie + dodatkowo na wierzch tortu
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Cukierki rozpuszczamy w gorącej śmietance. 
  2. Odstawiamy do ostudzenia najlepiej na całą noc do lodówki.
  3. Rano miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

oraz:

  • 250 g mascarpone 
  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki 
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 szklanki kawy espresso z 1 łyżką rumu

Przygotowanie:

  1. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem. 
  2. Truskawki myjemy i część kroimy w plastry a część zostawiamy do ozdoby. 
  3. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  4. Cześć truskawek moczymy w połowie w białej czekolady i odstawiamy do zastygnięcia na kratce. 

TORT

Przygotowanie tortu: 

  1. Pierwszy z trzech przekrojonych biszkoptów kładziemy na desce. Nasączamy przy pomocy pędzelka kawą z rumem. Nakładamy połowę kremu z Michałków, wyrównujemy. Na wierzch dajemy połowę truskawek pokrojonych w paski. 
  2. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak samo jak powyżej.
  3. Na koniec dajemy trzeci blat, możemy również go nasączyć. Nakładamy na wierzch śmietankę ubitą z mascarpone i wyrównujemy. 
  4. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. 
  5. Można przy pomocy szprycy przyozdobić wierzch pozostałą śmietanką z mascarpone. 
  6. Do środka wkładamy truskawki maczane w czekoladzie z pokrojonymi cukierkami Michałkami. 

,,,,
One comment on “Tort „Michałek” – drip cake z cukierkami Michałkami, truskawkami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>