Ciasto w-z (wuzetka)

Ciasto zrobione dla mojego M. z okazji naszej drugiej rocznicy ślubu. Jest to jedno z jego ulubionych ciast :) a z moich najbardziej znienawidzonych… ale czego się nie robi dla ukochanego.

Składniki

na biszkopt:

  • 7 jaj
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru

na krem:

  • 1000 ml śmietanki 30-36 %
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan-fix

oraz:

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady (gorzka i mleczna)

do nasączenia:

  • biały rum
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Przygotować blaszkę 20x30cm (wtedy ciasto będzie dość wysokie, lub większą ok. 25×35 cm)i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C (góra-dół).
  2. Mąkę z kakao przesiać do miski. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Ubić białka na sztywno, gdy będą już mocno spienione rozpocząć stopniowo dodawanie cukru, po jednej łyżce czekając ok. 10 sek przed dodaniem następnej. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie można dodać żółtka, pojedynczo, dodając następne dopiero w momencie gdy poprzednie połączy się z białkami.
  4. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać w 3-krokach mąkę z kakao, ubijając do połączenia się składników.
  5. Przełożyć masę do blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia.
  6. Przekroić biszkopt na dwie części. Dolną nasączyć mieszanką rumu z sokiem z limonki. Pokryć go powidłami śliwkowymi i wyrównać.

Krem:

  1. Ubić na sztywno śmietankę razem z cukrem pudrem i śmietan-fix’em. Niewielką część śmietany odłożyć do szprycy w celu dalszego przyozdobienia wierzchu ciasta.
  2. Masę przełożyć na biszkopt z warstwą powideł, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkopta.

Polewa czekoladowa:

  1. Śmietankę podgrzać. Dodać do niech kawałki czekolady i zamieszać tak aby czekolada się dokładnie rozpuściła i powstał gęsty krem.
  2. Można odłożyć na chwilę do lodówki, wtedy krem zgęstnieje lub polać wierzch ciasta od razu (po ostygnięciu) i przyozdobić ubitą śmietaną.

Przechowywać w lodówce do 2-3 dni.  

,,,,
2 comments on “Ciasto w-z (wuzetka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>