Bułeczki cynamonowe a’la cinnamon rolls

 Uwielbiam cynamonowe bułeczki z lukrem. Z chęcią zamoczyłabym je jeszcze w rozpuszczonej czekoladzie, ale myślę że byłaby to już rozpusta. To już drugi przepis na te pyszne bułeczki na moim blogu, tym razem z korzystałam z tego bloga. 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych (można użyć drożdży suchych)
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 200 g miałkiego brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu

Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże mieszamy w misie miksera z cukrem, gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy ciepłe mleko i mąkę w takiej ilości by powstała nam masa o gęstości kwaśnej śmietany. Wszystkie te składniki odejmujemy z podanej powyżej ogólnej ich ilości. Pozostawiamy na 15 minut, aby rozczyn „ruszył” i pojawią się bąbelki powietrza.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski nasmarowanej tłuszczem, następnie przykryć ręcznikiem kuchennym i włożyć do ciepłego miejsca aż podwoi swoją objętość potrwa to ok. 1,5 h. 
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, podsypując mąką. 
  4. Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości ok. 3 cm. Ułożyć w formie ok. 25 x 35 cm, zachowując nie wielkie odstępy – bułeczki w trakcie wyrastania połączą się ze sobą.  
  5. Przykryć je ponownie ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni C  piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć bułeczki i lekko przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe bułeczki pokryć lukrem.

 

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>