Pulpeciki w sosie Hoisin z fasolką szparagową podane na ryżu

 Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej zalanej 3 łyżkami mleka (po kilku minutach napęcznieje) 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 dymki lub pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemnego)
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • świeżo zmielony pieprz
  • sezam do posypania

oraz:

  • 2/3 szklanki sosu Hoisin 
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

dodatek: fasolka szparagowa, ryż parboiled z dzikim

Przygotowanie:

  1. Pulpeciki: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, napęczniałą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty imbir oraz posiekaną część szczypiorku. Przyprawiamy sosem sojowym, sosem Worcestershire oraz olejem sezamowym. Wyrabiamy rękoma do połączenia się składników. Z mięsa formujemy kulki wielkością zbliżone do orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 12-15 minut.
  2. Sos: Do woka lub dużej patelni wlewamy sos hoisin, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty imbir. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotowego sosu przekładamy klopsiki i mieszamy tak, aby wszystkie oblepiły się sosem.

Ilość sosu jest odpowiednia dla klopsików podanych z ryżem, fasolką szparagową, posypanych sezamem oraz szczypiorkiem.

Jeżeli podamy je nabite na wykałaczkę, jako przystawkę można ilość sosu zmniejszyć o połowę. 

 

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>