Tort orzechowy z kremem czekoladowym

 

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Połączyć ze zmielonymi orzechami.
  2. Jajka miksować aż powstała masa się napuszy i zgęstnieje. Następnie, stopniowo dodawać cukier aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. 
  3. Delikatnie przy pomocy szpatułki stopniowo dodać suche składniki.
  4. Masę przelać do tortownicy ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 26 cm (biszkopt ok. 4 cm).
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w tortownicy i dopiero po ok. 15 minutach wyciągnąć 
  6. i pozostawić do uzyskania temperatury pokojowej.
  7. Wierzch ciasta wychodzi płaski, więc nie ma potrzeby wyrównywania go. Zimny biszkopt podzielić na 3 części.

 Krem

  • 500 g serka mascarpone (odpowiada 2 opak.)
  • 500 g kremu Nutella
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 8 szt. posiekanych wafelków orzechowych

 Serek mascarpone zmiksować z Nutellą tak, aby powstał puszysty krem.

 Czekoladowy genache:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietanki (słodkiej) 30%
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  1. Śmietankę podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodać połamaną w kosteczkę czekoladę. Zamieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa.
  3. Na koniec dodać masło i syrop klonowy, zamieszać aż do rozpuszczenia.
  4. Włożyć do lodówki, przynajmniej na 2h a najlepiej na całą noc tak aby krem stężał.

Dekoracja:

  • pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu (opcjonalnie)
  • 8 sztuk wafelków na boki  wymieszanych z 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • orzechy laskowe do dekoracji

 oraz:

  •  czarna herbata z syropem orzechowym

 Przygotowanie tortu:

  1. Przygotować 3 blaty biszkopta. Położyć pierwszy Skropić go przygotowaną wcześniej herbatą z syropem orzechowym. Nałożyć połowę kremu, posypać posiekanymi wafelkami i orzechami. Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynności. Przykryć trzecim blatem i pozostawić w lodówce aż tort stężeje – można pominąć.
  2. Dekorowanie tortu zostawiłam na następny dzień, ale można w ten sam dzień, pod warunkiem, że genache czekoladowy zdąży zgęstnieć czyli po ok. 2 h.
  3. Gdyby, genache czekoladowy za mocno zgęstniał można go podgrzać w kąpieli wodnej, ale do dekorowania przy pomocy szprycy najlepszy jest bardzo gęsty.
  4. Wcześniej przygotowany genache czekoladowy podzielić na 3 części – jedna na boki tortu, druga na wierzch tortu a trzecia do szprycy na dekorację. Posmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić przy pomocy szprycy wierzch tortu. Posypać boki mieszanką wafelków i orzechów. Na rozetki ułożyć pralinki lub orzechy laskowe.
  5. Włożyć gotowy tort do lodówki, tak aby ponownie stężał.

 

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>