Sernik na zimno na mascarpone z galaretką i borówkami

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:

na dno:

  • ok. 10 szt ciastek owsianych
  • 40 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

na masę serową:

  • 375 g mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 op. żelatyny-fix deserowej (użyłam 2/3 op.)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

na wierzch:

  • 2 galaretki o smaku owoce leśne
  • borówki

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksować na pył i połączyć z masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć ciastkami i wyrównać. Wstawić do lodówki na 20-30 min
  2. W misie miksera umieścić mascarpone, ekstrakt  waniliowy i cukier puder – zmiksować. Dodać mleko skondensowane – zmiksować tylko do połączenia się składników.  Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że ja użyłam ok. 40 g z 60 g do przygotowania sernika. Zmiksować masę serową z żelatyną do połączenia. Wylać masę serową na dno tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia ok. 2 h
  3. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją, z tym, że zmniejszając ilość wody o połowę. Odstawić do ostygnięcia. Na zastygnięty wierzch ciasta wylać część galaretki i wstawić do lodówki do ponownego zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie możemy położyć borówki na wierzchu i zalać resztą galaretki – dzięki czemu borówki nie wypłyną aż tak bardzo na wierzch. Odstawić ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.  

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>