Tort czekoladowy „Kinder chocolate drip cake”

Tort zrobiony z okazji 31- urodzin mojego M. Życzeniem był tort czekoladowy – mam nadzieję, że smakował on mojemu M. i zaproszonym gościom. Na pewno jest to tort dosyć słodki z racji już samych składników :) i dodatków na wierzchu. W biszkopcie zmniejszyłam ilość cukru, moim zdaniem wyszedł idealny.  Nie dodałam do kremu usztywniacza, co widać po rozetkach…. następny raz nie popełniłabym tego błędu :) 

Biszkopt na śr. 20 cm

  • 4 duże jajka – białka i żółtka oddzielnie
  • 170 g cukru (lub trochę mniej)
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  1.  Białka zmiksować na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca a cukier nie będzie wyczuwalny.
  2. Przesiać obydwie mąki razem z kakao.
  3. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach.
  4. Dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki – najlepiej w trzech partiach.
  5. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudzić w tortownicy, zimny biszkopt wyciągnąć z formy i przekroić na 3 części.

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone
  • 400 g Nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix
  1. Zmiksować mascarpone wraz ze śmietanką.
  2. Do gęstej masy dodać śmietan-fix i zmiksować.
  3. Dodać Nutellę, zmiksować tylko do połączenia się składników. 
  4. Przełożyć do lodówki.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 ml śmietany kremówki
  1. W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę.
  2. Dodać połamaną w kostkę czekoladę.
  3. Wymieszać do połączenia się składników.
  4. Pozostawić do ostygnięcia. 

Nasączenie:

  • herbata czarna z likierem orzechowym lub
  • herbata z alkoholem

Wierzch:

  • Kinder bueno, Kinder niespodzianka, Kinder czekoladki, kinder country

Tort:

  1. Na podstawce ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Skropić ponczem z herbaty i likieru (lub alkoholu). Na blat wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, wyrównać. 
  2. Położyć drugi blat biszkoptu i powtórzyć powyższe czynności. 
  3. Położyć trzeci blat biszkoptu, skropić ponczem i resztą kremu pokryć górę i boki tortu. Można zostawić odrobinę kremu do ozdobienia wierzchu torta przy pomocy szprycy. 
  4. Boki tortu (u góry) polać ostudzoną czekoladą. 
  5. Na środku poukładać słodycze „kinder” – wg upodobania.
  6. Przechowywać w lodówce. 

 

 

,,,,,
7 comments on “Tort czekoladowy „Kinder chocolate drip cake”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>