Tort czekoladowy z bananami

 Tort urodzinowy dla fanki czekolady i bananów. Nie tak słodki jak poprzedni tort „Kinder chocolate”. Pyszny puszysty czekoladowy biszkopt, śmietanowy krem czekoladowy, banany i czekolada. Ozdobiony pysznymi wafelkami maczanymi w czekoladzie – które uwielbiam:) a można je kupić w Lidlu.

Biszkopt na śr. 20 cm

  • 4 duże jajka – białka i żółtka oddzielnie
  • 170 g cukru (lub trochę mniej)
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  1.  Białka zmiksować na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca a cukier nie będzie wyczuwalny.
  2. Przesiać obydwie mąki razem z kakao.
  3. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach.
  4. Dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki – najlepiej w trzech partiach.
  5. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudzić w tortownicy, zimny biszkopt wyciągnąć z formy i przekroić na 3 części.

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 175 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier trzcinowy muscovado (opcjonalnie)
  • śmietan-fix
  1. Śmietankę podgrzać (nie gotować) a następnie rozpuścić w niej czekoladę i cukier. 
  2. Zmiksować mascarpone.
  3. Do mascarpone dodać ostudzoną czekoladę. 
  4. Do gęstej masy dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.
  5. Przełożyć do lodówki.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 50 ml śmietany kremówki
  1. W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę.
  2. Dodać połamaną w kostkę czekoladę.
  3. Wymieszać do połączenia się składników.
  4. Pozostawić do ostygnięcia. 

Nasączenie:

  • herbata czarna z likierem orzechowym lub
  • herbata z alkoholem

oraz:

  • 2 banany
  • wafelki maczane w czekoladzie

Tort:

  1. Na podstawce ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Skropić ponczem z herbaty i likieru (lub alkoholu). Na blat wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, wyrównać. 
  2. Położyć drugi blat biszkoptu i powtórzyć powyższe czynności. Dodatkowo poukładać na wierzchu pokrojony w plastry banan. 
  3. Położyć trzeci blat biszkoptu, skropić ponczem i resztą kremu pokryć górę i boki tortu. Można zostawić odrobinę kremu (z trzeciej części) do ozdobienia wierzchu tortu przy pomocy szprycy.  
  4. Boki tortu (u góry) polać ostudzoną czekoladą. 
  5. Wierzch tortu można przyozdobić kremem przy pomocy szprycy i na wierzchu poukładać plastry banana i wafelki- wg upodobania.
  6. Tort przechowywać w lodówce, wyciągnąć 20 min przed jedzeniem. 

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>